UTSLETT

brennkopper

bilde.JPGBrennkopper er en av de vanligste bakterieinfeksjonene i huden og ses oftest hos barn under 12 år. Sykdommen forårsakes av en bakterie og er veldig smittsomt. Det er en ufarlig sykdom som gir lite plager.
Brennkopper kan vise seg hvor som helst på kroppen, men starter ofte i små rifter eller sår ved munnen. Hos spedbarn kan de også starte i bleieområdet. Det er viktig med riktig behandling av brennkoppene for å hindre smittespredning og for å få utslettet til å gå raskt tilbake.

Sykdommen forekommer helst om sommeren, noe som har sammenheng med blant annet lettere bekledning, mer hudkontakt og høyere fuktighet og varme. Utsettet forårsakes av at visse typer bakterier trenger inn gjennom småsår i huden og gir en betennelse. Smitten skjer ved at væske fra såret overføres til andre personer ved hudkontakt eller via gjenstander. Som regel kommer bakteriene seg inn i huden gjennom et lite sår eller en rift. Brennkopper kan også oppstå i hudområder med eksem, herpes eller insektstikk. Det tar vanligvis 4-10 dager fra smitte til utbrudd.

Symptomer:
- Brennkoppene kan svi litt, men gjør ikke vondt.
- Første symptomer er et rødt område eller sår med blemmer. Disse vil etterhvert sprekke og bli til åpne sår og skorper når de tørker inn. Sårene kan blø, men pleier ikke være så smertefulle.
Sykdommen har et typisk utseende med sår med gulaktig skorpe som det renner ravgul væske fra. En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer. Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate. Brennkopper oppstår helst på utildekkede hudområder som ansikt, hodebunn og hender.

Behandling:
- Hvis du har få sår på et begrenset hudområde er det tilstrekkelig med lokalbehandling. Denne behandlingen utføres 2-3 ganger i døgnet.
Den som har behandlet sårene må vaske hendene godt etterpå. Bruk gjerne Antibac desinfiserende håndvask.
- Åpne sår som væsker vaskes forsiktig med saltvann eller klorhexidin og smøres deretter med bakteriedrepende krem. Tørre sår med skorper trenger ingen behandling.
- Løstsittende skorper kan fjernes forsiktig ved vasking, mens mer fastsittende skorper ikke skal røres.
- Sårsalve/krem som Brulidin eller Bacimycin smøres på.
- Dekk til brennkoppene med tørre kompresser for å hindre smitte.
- God håndhygiene er viktig. Personer som deler badeværelse bør ha separate håndklær og kluter.

Når kontakte lege:
- Dersom utslettet sprer seg på et stort området av kroppen. Det kan da evt. bli nødvendig med antibiotikebehandling.
- Hvis sårene ikke er grodd etter 1 ukes behandling.

Barnehage
Et barn med brennkopper kan gå i barnehagen hvis det kun er få og små brennkopper som er godt tildekket (dvs at infeksjonen er under kontroll). Ved mer utbredte sår må brennkoppene være tørre og i god tilheling.

 (apotek1, oslo legevakt)

 Lagt ut: 14.11.12           

                   

vannkopper

Vannkopper er en av de mest vanlige infeksjonssykdommer i barneårene, IMG_2873.JPGog skyldes viruset varicella zoster. Sykdommen er meget smittsom og spres gjennom dråpesmitte via luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. 40% av hatt sykdommen før 4 års alder og 80% ved 8 års alder. Ved fylte 30 år har 98% av befolkningen hatt sykdommen og er immune mot ny smitte. Sykdommen går over av seg selv og det gis ikke legemidler mot selve viruset til barn og ungdom som ellers er friske. Behandlingen er symptomatisk og hovedsakelig rettet mot å dempe plagsom kløe.

Symptomer:
Det tar 10-21 dager fra du smittes av viruset til sykdommen bryter ut.Sykdommen starter oftest med lett feber, og innen kort tid blir det dannet et utslett. Utslettet starter gjerne på overkroppen og i ansiktet, og sprer seg så til armer og ben. Av og til kommer det også utslett i munnen og nedentil. Det begynner med en liten rød prikk som blir til en væskefylt blemme. I løpet av et par dager dannes en skorpe som etter hvert faller av. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. Voksne blir gjerne hardere rammet enn barn.

Behandling:
- Vamre og svette gjør svetten verre. Hold romtemperaturen kjølig og unngå klamme, tettsittende klær.
- Hold barnets negler kortklipte. Eventuelt kan barnet sove med tynne votter om natten for ikke å klø seg i søvne.
- Ved behov for febernedsettende eller smertestillende anbefales legemidler med virkestoffet paracetamol. Legemidler med virkestoffet acetylsalisylsyre (Aspirin, Globoid) anbefales ikke til barn med virusinfeksjoner.
- Ved plagsom kløe anbefales A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment. A-Derma Cytelium sprayes på mens Hvitvask-sinkliniment pensles på utslettet. Begge gir en kjølig lindring som stopper kløen. Hvitvask-sinkliniment tørrer ut huden, bruk derfor en fuktighetskrem i tillegg.
- Gi barnet rikerlig med drikke og evt. febernedsettende legemidler.
- Det finnes reseptpliktige legemidler mot viruset som gis til personer med nedsatt immunforsvar og eventuelt til voksne over 20 år.

Kontakt lege:
Dersom barnet blir slapt og sløvt, ikke orker å være oppe og leke selv i korte perioder,
- Barnet ikke får i seg drikke
- Ved kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme og oppkast.
Kontakt lege raskt hvis du blir smittet med vannkopper og har svekket immunforsvar, bruker immundempende legemidler, cytostatika (cellegift) eller har HIV-infeksjon.

IMG_2881.JPG
Barnehage/skole

Barnet skal holdes hjemme til alle blemmene er tørket inn.  Vannkopper smitter fra et par dager før utslettet opptrer til alle blemmene har fått skorper/tørket inn. I løpet av 1 uke er de fleste barn med normalt immunforsvar friske igjen.

 

Lagt ut 14.11.12

             

hånd, munn og fot sykdom

Hånd, munn og fotsykdom forårsakes av et virus og er en ufarlig sykdom som oftest går over av seg selv.  Viruset finnes i blemmene og i avføringen. Det tar fra 2-18 dager fra man blir smittet til sykdommen bryter ut.  Sykdommen rammer oftest barn under 10 år og kan forekomme i små epidemier, særlig i barnehager.
Mennesker kan ikke bli alvorlig syke av munn- og klovsykeviruset. En sjelden gang kan viruset gi lett feber og et eksem, til forveksling lik en vanlig forkjølelse. Det er helt ufarlig og trenger ingen behandling. Sykdommen er svært smittsom, og smitter så lenge det er blemmer. Smittefaren er størst i starten. Blemmene/sårene forsvinner i løpet av 1-2 uker.

Symptomer:
- 1-2 dagers lett feber og lett halsvondt.
- Man får små røde flekker som får blemmer i midten.
- I munnen kan man se 1 - 5 mm store blemmer på tungen, på innsiden av kinn eller lepper og på tannkjøttet. Blemmene brister og etterlater seg overflatiske sår.
- ¾ av de som rammes får samtidig et karakteristisk eksem i håndflater og fotsåler: De ser ut som små, ømme blemmer med en rød ring rundt.
- Utslett i skrittet kan forekomme.

Både munnsår pga herpes ("forkjølelsessår"), vannkopper og after i munnen kan minne om hånd, fot- og munnsyksom. Felles for alle disse sykdommene er imidlertid at de skyldes virus, og man har da lite å stille opp med i forhold til medisiner. Det viktigste er å la barnet få lov til å ta det med ro, og tilby rikelig med drikke.

Behandling:
- Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen, men sykdommen er heldigvis ufarlig, og går over av seg selv uten varige mén.
- Barnet er oftest ikke veldig plaget av infeksjonen, annet enn at det kan være vanskelig å svelge mat som "gjør vondt". Det er en fordel å bruke myk og flytende mat uten krydder og og uten harde skorper som kan svi i sårene. Det er en fordel å mose maten så den blir lettere å spise. Yoghurt og myk iskrem er både populært og lett å få ned! Tannpuss vil gjøre vondt, og man kan isteden prøve med desinfiserende klorhexidin de dagene sårene er vonde. Dette finnes på apoteket både som gel til å smøre på sårene og som mynnskyllevæske for større barn. Spør på apoteket!
- Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke!
- Dersom barnet ditt er tydelig plaget av feberen, kan du gi febernedsettende, for eksempel i form av paracetamol.

Når kontakte lege:
- Dersom  barent får dårlig allmenntilstand eller ikke får i seg tilstrekkelig væske.

Barnehage
Barna kan gå i barnehagen selv om de har utslettet, og hvis allmenntilstanden er god. Smitten har nok allerede spredd seg til de andre barna! Inkubasjonstiden (tiden det tar fra man får smittestoffet i kroppen til første sykdomstegn) er 4-6 dager.

Lagt ut: 14.11.12

 

den 4. barnesykdom

Den fjerde barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. De fleste smittes i løpet av de 2-3 første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret. Sykdommen kan oppstå når som helst på året.
Dette er en mild og helt ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn. Den kalles også tredjedagsutslett. Sykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus 6 (HHV6), noen ganger HHV7. Sykdommen spres gjennom dråpesmitte fra luftveiene til en infisert person eller via spytt - f.eks. hvis to barn bruker samme kopp. Sykdommen er smittsom selv om det ikke foreligger utslett eller før utslettet kommer.
Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-15 dager.

Symptomer:
Sykdommen starter gjerne med feber i flere dager og etterfølges så av et utslett. Noen barn utvikler et svært mildt utslett og viser egentlig ingen tegn på sykdom. Andre barn kan ha et tydeligere sykdomsbilde. Barnet får som regel plutselig høy feber, 39-40 grader. Feberen vedvarer 3-7 dager. Ofte er barna lite sykdomsplaget bortsett fra at de kan være noe preget av den høye temperaturen, noen kan også ha sår hals og rennende nese. Kjertlene på halsen kan også hovne opp. Når feberen går tilbake etter 3-7 dager, oppstår et svakt rødfarget og småprikket utslett på overkroppen, tydeligst på bryst og rygg. Det kan senere spre seg til halsen og armene. I noen tilfeller kan det også spre seg til bena og ansiktet. Utslettet kan være så svakt at det er vanskelig å oppdage. I løpet av timer til flere dager vil utslettet gradvis blekne og bli borte.

Behandling:
- Sykdommen trenger ingen behandling.
- Febernedsettende medikament, f.eks. paracetamol eller ibuprofen, kan benyttes dersom temperaturen medfører plager.
- Generelt anbefales, som ved alle andre virusinfeksjoner, at dere unngår at barnet fryser eller på andre måter utsettes for ekstra belastninger så lenge allmenntilstanden er noe svekket under pågående sykdom.

Når kontakte lege:
- Dersom feberen varer lengre enn en uke eller utslettet varer lengre enn tre dager.
- Barnet er slapt og medtatt

Barnehage
Barnet kan gå i barnehage selv om det har utslett. Dersom barnet har feber over 38 grader eller er i dårlig form, bør det holde seg hjemme noen dager.

(nhi.no)

Lagt ut 14.11.12

 

den 5. barnesykdom

Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett, forårsaket av et parvovirus (B19). Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer oftest hos barn i førskolealderen, men den kan ses hos personer i alle aldre. Tilstanden er svært vanlig. Det tar 5- 20 dager fra du smittes til sykdommen bryter ut. Sykdommen sprer seg fra person til person, akkurat som forkjølelse, ofte via hoste (dråpesmitte) og hånd-til-hånd kontakt. Sykdommen er smittsom i uken før utslettet opptrer. Når utslettet kommer, er vedkommende ikke lenger smittsom og behøver ikke å isoleres.

Symptomer:
Sykdommen starter med lett feber og litt redusert allmenntilstand. Det oppstår et diffust, sammenflytende (ikke prikkete) utslett i anskitet og på hele kroppen. Symptomene er milde og går over i løpet noen få dager.

Behandling:
Tilstanden skal ikke behandles. Den går over etter få dager og medfører ingen fare for komplikasjoner.

Når kontakte lege:
Dersom barnet er blekere enn vanlig etter å ha gjennomgått sykdommen.Fastlegen kan da vurdere om det er nødvendig ta blodprøver.

Barnehage
Barna kan gå i barnehage eller hos dagmamma når de er feberfri selv om de har utslett.

Gravide
Infeksjon med parvovirus kan hos noen gravide kvinner føre til alvorlige helseproblemer for fosteret. Hvis du er gravid og mistenker at du kan ha blitt smittet med parvovirus, bør du oppsøke lege. En gravid kvinne med parvovirusinfeksjon kan overføre sykdommen til fosteret. Selv om de fleste gravide kvinner med parvovirusinfeksjon føder normale, friske barn, så er det en liten risiko for at det ufødte barnet kan påføres alvorlige helseskader. I noen tilfeller kan det være mulig å tilby behandling i slike tilfeller.

(nhi.no)

Lagt ut: 14.11.12

nyfødtutslett

De føste dagene i babyens liv kan det oppstå et flammende rødt utlett med en gul prikk i midten. Man kjenner ikke årsaken til dette, men tilstanden er helt ufarlig og går over av seg selv.

ANTIBIOTIKAUTLØST UTSLETT

Vi viser deg her et bilde av utslett som skyldes bivirkning av antibiotika. Mer informasjon vil komme. Men ta kontakt med lege for videre rådgiving.                                                  abUTSLETT.jpg

 

RINGORM

Vi viser deg her et bilde av en pasient med ringorm. Mer informasjon kommer snart.  ringorm3.JPG