Ryggsmerter

Det er viktig å skille mellom smerter som sitter i korsryggen, og smerter som stråler nedover ett eller begge bein. Utstrålende smerter kan tyde på at en eller flere nerver er i klem, men kan også skyldes stive, betente muskler.

ryggsmerter.jpg

Hva gjør legen av tester og undersøkelser?
Legen vil undersøke ryggen din og nerve-/muskelfunksjon i rygg og ben. Muligens vil han også undersøke følelsen i huden på bena /lårene.

Ryggundersøkelse:
Ryggen undersøkes ved at du skal stå rett på gulvet, deretter bøye deg i forskjellige retninger, stå på tå og hæler, samt sitte på huk og rette deg opp igjen. Dette vil gi et inntrykk av kraft i muskulaturen, eventuelle skjevheter og hvor i ryggen smertene sitter.

Lasegues prøve:
Legen vil la deg ligge på en benk og så løfte et og et ben. Dette kalles Lasegues prøve
og sier noe om det er en nerverot i klem i ryggen eller ikke. Legen vil selvfølgelig spørre deg ut om symptomer og sykehistorie. Legen vil på grunn av dette kunne gjøre seg opp en mening om dette dreier seg om en nerverot i klem (isjas) eller om det er muskelsmerter det dreier seg om (lumbago)

Hva annet kan det være?
Andre aktuelle diagnoser kan være nyrestein, urinveisinfeksjon, brudd i ryggen, betennelse i bukorganer.

Hva nå?
Sannsynligvis vil legen gi deg råd for hvordan du skal bruke ryggen din. kanskje gi deg resept på medikamenter sam kan skynde på tilfriskningen i ryggen, og du kan få en sykemelding/legeerklæring til skolen på at du har plager som forhindrer deg fra å møte opp.

 

 

Kilde: lommelegen.no

 Lagt til: 25.11.2011