magesmerter

Magesmerter kan være uskyldige, eller de kan skyldes sykdom som krever rask sykehusinnleggelse. Vurder derfor allmenntilstand og om man har andre symptomer samtidig. Det er ofte vanskelig å finne grunnen til magesmerter, særlig hvis en foretar en undersøkelse tidlig i sykdomsforløpet. Av den grunn må vi av og til se tilstanden an og følge med i utviklingen. Det er meget viktig at du kontakter din fastlege, eventuelt legevakten, dersom du ikke blir bedre eller tilstanden endrer seg. Luftsmerter kan ofte gi sterke smerter. Disse smertene vil ofte gå over av seg selv innen kort tid.

Kontakt lege dersom:
- Ved uklare magesmerter eller magesmerter som ikke går over
- Betydelig forverring av smertene
- Blod i oppkast eller avføring
- Endring av allmenntilstanden som tretthet, matthet og sterk sykdomsfølelse
- Besvimelsestendens
- Vannlatingsproblemer
- Kvalme og oppkast
- Feber
- Manglende luftavgang fra endetarmen

 

Blindtarmsbetennelse
Blindtarmbetennelse er vanligst hos barn over 2 år, tenåringer og yngre voksne, men kan forekomme i alle aldere. Betennelse skyldes at åpningen til blindtarmvedhenget er blitt tett, enten fordi slimhinnen har hovnet opp eller fordi det ligger avføring og sperrer. Slimhinnen inne i blindtarmvedhenget fortsetter å lage slim, og siden det ikke kan få tømt seg, stiger trykket i det avstengte blindtarmsvedhenget. Blodårene i slimhinnen blir presset flate. Da får ikke slimhinnen nok næring, og det lokale immunforsvaret svikter. Det fører til overvekst av bakterier, og blinstarmvedhenget blir betent.

Symptomer:
- De første symptomene er ofte magesmerter og kvalme.
- Matlysten forsvinner og man kan føle deg syk.
- Smertene starter som regel i nærheten av navlen, men flytter seg nedover langs høyre side. Bevegelse og trykk på området øker ofte smertene. Barn med blindtarmsbetennelse vil ofte ligge i ro fordi smertene blir verre ved bevegelser, hoste og pressing.
- Noen får også diare og kan derfor lett forveksles med mage-tarminfeksjon.
- Feber eller nestenfeber er også vanlig. I typiske tilfeller ligger temperaturen mellom 37,8 - 38,0 grader.
- Hos barn, eldre, gravide, overvektige og personer som behandles med glukokortikoider eller antibiotika, kan smertene noen ganger være svake eller utypiske.

Når kontakte lege:
- Ved mistanke om blindtarmbetennelse, eller ved vedvarende magesmerter med uklar årsak. Om magesmertene helt sikkert skyldes blindtarmbetennelse kan ingen sikkert vite før kirurgen kikker inn i bukhulen (kikkhullsoperasjon) og undersøker blindtarmvedhenget. Det finnes imidlertid tegn legen kan vurdere for å avgjøre om blindtarmbetennelse er sannsynlig eller ei før en eventuell operasjon (klinisk undersøkelse av magen med hendene, ultralyd, blodprøver). Hvis det fortsatt er mistanke om blindtarmbetennelse etter undersøkelser og observasjon på sykehuset, blir du operert. Blindtarmsvedhenget blir fjernet.

Lagt ut: 14.11.12