Veps- og biestikk

Stikk er et naturlig forsvarmiddel for veps og bier. Et vepse- eller bistikk kan være vondt, men er harmløst for de fleste. Enkelte kan derimot få alvorlige reaksjoner ved et insektstikk.

Av insektarter i Norge er det bare et fåtall som gir reaksjoner av medisinsk betydning. De viktigste er veps og bier, men også mygg kan gi kraftige reaksjoner.

Veps og bier sprøyter gift inn i huden når de stikker. Giften er sterk, men det er kun en liten mengde som sprøytes inn. Det oppstår som oftest derfor ingen alvorlige reaksjoner. Et vepse- eller bistikk gir vanligvis bare en lokal reaksjon med lett hevelse, svie, kløe og rød hud.

Behandling av stikk:
- Fjern brodden raskest mulig dersom den sitter igjen i huden. Benytt helst en pinsett, eventuelt fingrene
- Ikke klem eller klor på stikket
- Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut
- Ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende krem
- Antihistaminer og kortisontabletter er nødvendig medisin ved store hevelse og utslett

Allergi:
Dersom du er allergisk mot insektstikk kan du få alvorlige reaksjoner.Symptomene kan være alt fra kraftig hevelse, utslett, magesmerter, kvalme og oppkast til mer alvorlige reaksjoner som pustevansker, kald, klam og blek hud og bevisstløshet (allergisk sjokk). Som regel kommer disse raskt (i løpet av 10 minutter).

Faren for en allergisk reaksjon øker med alderen og er størst når man blir stukket i ansiktet eller på halsen. Personer som tidligere har hatt episoder med allergisk sjokk skal alltid ha nødvendig medisin til egenbehandling. Medisinen skal forskrives av fastlege.
Personer som tidligere har hatt alvorlige allergiske reaksjoner skal alltid vurderes av lege fordi neste stikk kan gi en kraftigere reaksjonen.

Kontakt alltid lege ved mistanke om insektallergi. Ved allergisk sjokk er en sprøyte med adrenalin livreddende behandling.

Allergivaksinasjon: Allergivaksinasjon kan være aktuelt for enkelte med alvorlige og kraftige reaksjoner på insektstikk. Ved allergivaksinasjon, gis gjentatte vaksinasjoner med økende doser av stoffet du reagerer på (allergenet) over tid. Dette gjør at toleransen for vepse- og bistikk bedres. Det er opp til legen din å vurdere slik behandling.

Når bør du oppsøke lege?
- Hvis du eller barnet ditt har fått mange stikk
- Hvis stikket er i munnen, i svelget eller på halsen
- Hvis det oppstår en allergisk reaksjon med pustevansker, uvelhet eller kvalme. Ring 113.


(Pasienthåndboka, vitusapotek.no)

Lagt ut: 13.11.12