Vond hals

Sår hals kan være smertefullt, men plagene går som regel over av seg selv i løpet av tre til fire dager. Vond hals skyldes bakterier eller virus, der virus er den vanligste årsaken. Slimhinnene i halsen og svelget blir irritert og kan føre til at halsen blir sår,rød, hoven og det blir vondt å svelge. Dersom det er nødvendig å kontakte lege, kan det være aktuelt å ta en halsprøve ved hjelp av en bomullspinne. Prøven blir testet for streptokokker, en bakterie som kan forårsake sår hals. Enkelte ganger kan infeksjonen som forårsaker den såre halsen, spre seg. Hvis det skjer, kan du bli hes eller miste stemmen, få ørebetennelse eller bihulebetennelse.

Symptomer:
- Smerten sitter oftest langt bak i halsen og blir verre ved svelging.
- Halsen kan være rød, eller det kan være hvite flekker bak i svelget.
- Noen får hodepine eller feber.
- Barn har ofte vanskelig for å fortelle akkurat hvor de har vondt. Et barn med vondt i halsen kan godt si at det har vondt i magen. Barn kan også føle seg dårlige og kaste opp.

Behandling:
- Hold deg god og varm og sørg for å få i deg nok drikke.
- Reseptfrie smertestillende legemidler som inneholder virkestoffene paracetamol eller ibuprofen kan lindre smerten ved sår hals. Dersom det er vanskelig å svelge tabletter finnes disse legemidlene også i flytende form.
- Halspastiller kurerer ikke sår hals, men kan virke lindrende og ta bort oppmerksomheten fra ubehaget. Halspastiller stimulerer i tillegg spyttsekresjonen og spyttet smører munnhulen og slimhinnene som ofte føles tørre ved forkjølelse.
- Leger anbefaler i noen tilfeller antibiotika mot sår hals. Antibiotikabehandling kan føre til at du blir bra omtrent en dag tidligere, men antibiotika dreper bare bakterier og har ingen virkning mot virus. I tillegg kan antibiotika gi andre bivirkninger som mageproblemer, diaré eller utslett.

Når kontakte lege:
De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men du bør vurdere å kontakte fastlegen dersom du i tillegg til sår hals opplever dårlig allmenntilstand, kraftige halssmerter eller symptomer som har vart mer enn en uke. Dette kan være tegn på streptokokkinfeksjon eller mononukleose (kyssesyke).
Skyldes den såre halsen en infeksjon forårsaket av bakterier, kan legen vurdere å skrive ut antibiotika på resept.
De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men lege bør kontaktes hvis barnet har vansker med å svelge eller puste, temperatur over 38,3 grader, veldig ømme eller hovne kjertler i nakken,smerter i bihulene eller slimhoste.

(Vitusapotek.no, Helsebiblioteket)

Lagt ut: 13.11.12